Цікаві матеріали

Як вибрати погружний блендер: допомагаємо визначитися з критеріями

Як вибрати погружний блендер: допомагаємо визначитися з критеріями

Зміст

  • Потужність блендера і швидкість обертання двигуна
  • Матеріал корпусу блендера і погружної части
  • Управління
  • Аксесуари
  • Час безперервної роботи
  • Наявність акумулятора
  • Рівень шуму
  • Зручність використання і простота очищення
  • Висновки

Приступаючи до підготовки цього огляду, ми ще раз глянули на технічні характеристики різних блендерів і прийшли до висновку, що статтю про вибір блендера необхідно розділити на дві частини: про заглибні блендери і про стаціонарні. Аж надто великі відмінності між цими схожими по функціональності приладами. І вже тим більше було б некоректно порівнювати їх між собою: вони спочатку знаходяться в різних «вагових категоріях».

Сьогодні ми поговоримо про заглибних блендерах, а про стаціонарні мова піде в наступній статті.

Отже, погружной блендер. У чому його відмінність від стаціонарного? З якими завданнями він справляється краще, а з якими гірше? Відповідь криється в технічних характеристиках і в конструкції пристрою.

Потужність блендера і швидкість обертання двигуна

Стаціонарний блендер майже завжди матиме потужність менше, ніж у стаціонарного. Як наслідок — менша продуктивність і менше число обертів двигуна. супутні плюси — компактність і мобільність.

компактний блендер Kitfort KT-1316-1 має потужність всього в 300 Вт і важить менше 700 грамів

У тому, що стосується безпосередньо подрібнення продуктів стаціонарний блендер майже завжди впорається краще погружного. Однак це не означає, що погружной блендер зовсім не потрібен: для багатьох завдань не потрібна ні велика потужність, ні підвищений число обертів двигуна. А це означає, що погружного блендера цілком вистачить для приготування страв, не особливо вимогливих до потужності і швидкості обертання. Сюди відносяться такі кулінарні завдання, як подрібнення м'яких овочів і фруктів, приготування стандартних коктейлів і соусів, збивання яєць, подрібнення компонентів для крем-супів і т. Д.

Більш того: завдяки всіляким насадкам і аксесуарам погружной блендер може виявитися більш функціональним, ніж стаціонарний. Навіть незважаючи на меншу потужність!

Однак думати, що для погружного блендера потужність зовсім не важлива, було б помилкою. Незважаючи на те, що цей тип приладів, як правило, використовується для не надто трудомістких робіт, чим більше його потужність, тим легше він впорається з поставленим завданням. Так, наприклад, малопотужний погружной блендер може погано впоратися з великому об'ємом супу (його доведеться подрібнювати в кілька підходів, розлив в більш дрібні ємності). Не кажучи вже про подрібнення твердих (овочі) або вузьких (м'ясо) продуктів: тут недолік потужності буде помітний неозброєним оком. Тому не будемо забувати, що чим більше буде потужність нашого погружного блендера і чим вище число оборотів двигуна — тим краще (в загальному і цілому) він впорається зі своїми завданнями.

Стандартний блендер типу Redmond RHB-2961 має потужність близько 800 Вт (пікова потужність при цьому сягає 1200 Вт)

З фізичної точки зору, енергоспоживання двигуна (вказується в паспорті потужність в ватах) і швидкість обертання валу між собою безпосередньо не пов'язані — все залежить від конструкції конкретного двигуна. Але виробники блендерів про це не знають;), тому найчастіше блендер з більш потужним двигуном виявиться і більш високоспритний, так що звертати увагу на потужність має сенс. Тим більше що швидкість обертання ще й не завжди вказується в технічних характеристиках. Якщо ви плануєте робити не тільки коктейлі і супи-пюре, а й подрібнювати горіхи, лід та інші тверді продукти, варто звернути увагу на моделі з потужністю не менше 500-600 Вт.

Матеріал корпусу блендера і погружної части

Звичайно, за зовнішнім виглядом далеко не завжди можна зробити правильні висновки щодо міцності та надійності блендера, однак різницю між пластиком і металом буде добре відчутна не лише на вигляд, але і на вагу.

Традиційно вважається, що корпус більш простих дешевих блендерів виготовляється з пластика, тоді як більш дорогі і якісні моделі виготовляються з застосуванням металевих елементів (як правило, корпус у таких моделей зроблений з поєднання пластика і металу — алюмінію або нержавіючої сталі). Однак є й винятки: можна зустріти дорогі моделі, корпус яких виконаний повністю з пластика.

Вибір матеріалу корпусу і типу металевого покриття (матове або глянсове) залишається за користувачем: багато в чому це справа смаку (хоча, звичайно, ми б в першу чергу дивилися на моделі з металевим корпусом).

корпус у Steba MX-30 зроблений з пластика і металу, а оформлений — під дерево

А ось в тому, що стосується матеріалу погружной части, то тут ніяких різночитань бути не може: вона повинна бути металевою. Адже саме на занурювальну частина найчастіше припадають можливі удари і навантаження. Пластикову занурювальну частина можна зустріти тільки у найдешевших моделей, порекомендувати які до покупки ми ніяк не можемо.

дизайнерський блендер Smeg HBF02PBEU. Краса — сила!

Управління

Переважна більшість заглибних блендерів мають схожу систему управління. Стандартом є наявність двох кнопок і ручки регулювання швидкості. Натискання першої кнопки запускає блендер на обраної швидкості. Друга кнопка переводить прилад в турбо-режим, короткочасно запускаючи мотор на максимальній швидкості.

Такий набір є і необхідним і достатнім для комфортної роботи. Якщо ви побачили, що ваш блендер відповідає цьому опису — все гаразд. Якщо управління швидкістю обертання відсутня зовсім — це ознака бюджетної моделі, і навряд чи вона задовольнить потреби досвідченого кулінара.

Дешеві моделі типу Bomann SMS 349 CB можуть не мати ручки регулювання швидкості. Для нескладних завдань такий прилад підійде, проте якщо ви збираєтеся користуватися блендером часто — краще не економити

Додаткових кнопок і режимів у заглибних блендерів, як правило, не буває: вони просто не потрібні.

Аксесуари

Всілякі насадки і аксесуари — це те, що робить погружной блендер по-справжньому багатофункціональним пристроєм і може перетворити його на подобу кухонного комбайна. Давайте поглянемо, які вони бувають і для чого призначені.

Мінімальний набір, який присутній у кожного пристойного блендера — це насадка-блендер для подрібнення (з ножами), а також насадка-віночок, яка служить для збивання яєць, вершків, повітряних кремів, мусів і інших подібних блюд легкої консистенції.

Комплект аксесуарів, що поставляються з блендером, може виявитися вражаючим. Як, наприклад, у Bosch MSM881x1

Крім них можна зустріти такі аксесуари:

  • стакан для подрібнення — пластиковий стакан з градуюванням, відповідний по діаметру насадки-блендеру.
  • одну або дві ємності для подрібнення. Ємність для подрібнення являє собою окрему пластикову (рідше скляну) чашу, по центру якої вставляється ніж, а зверху надівається кришка, що має роз'єм для «стикування» з блендером. Така ємність дозволяє подрібнювати тверді продукти (наприклад, овочі або твердий сир), готувати страви типу форшмака або просто рубати м'ясо в фарш. Іноді можна зустріти спеціальні ножі для колки льоду або навіть пластикові насадки для замішування тіста, однак їх наявність є скоріше винятком, ніж правилом. У загальному і цілому, ємність для подрібнення — це корисна і потрібна річ. Не варто нехтувати її наявністю. Відзначимо, що обсяг ємності для подрібнення може бути відносно невеликий (500 мл), а може і значно більше — до 2 літрів. Перша краще підійде для подрібнення невеликих обсягів твердих продуктів. друга — для приготування рідких сумішей.
  • ємність для подрібнення може бути доповнена спеціальними дисками, що перетворюють блендер в пристрій для шинкування або тертку. Як правило, насадки для такого подрібнення є змінними і встановлюються в єдиний диск-кришку. Можна зустріти навіть насадку для нарізки кубиками. Питання доцільності наявності таких аксесуарів кожен може вирішити самостійно: для кого-то можливість швидко натерти або нарізати пару морквин виявиться хорошою підмогою, в іншого така насадка може припадати пилом без діла в далекому ящику.
  • насадку для пюрірованія варених овочів — як правило має форму півсфери збільшеного (в порівнянні зі стандартною насадкою) діаметру, всередині якої знаходиться ніж з широкими лопастями. Така насадка використовується для пюрірованія варених овочів, наприклад, картоплі, буряка, моркви, брокколі.
  • блендер може бути укомплектований спеціальним контейнером для зберігання насадок і моторного блоку, або настінним кріпленням. Наявність таких аксесуарів ми знаходимо дуже зручним і істотно спрощує зберігання приладу.
  • деякі моделі заглибних блендерів оснащені набором змінних ножів, що встановлюються в насадку для подрібнення. Тут можна зустріти різні конфігурації ножів для подрібнення, ніж для емульгування, ніж для збивання і т. П. На наш погляд, таке рішення має право на існування і в цілому є досить зручним.

Як ми бачимо, погружной блендер може виявитися досить багатофункціональним пристроєм, здатним частково взяти на себе функції кухонного комбайна або навіть м'ясорубки. На наш погляд, наявність безлічі різноманітних аксесуарів — далеко не обов'язкова опція (тут кожен вирішує сам для себе), однак відмовлятися від ємності для подрібнення ми б не радили.

Для більшості кулінарних завдань вистачить такого набору аксесуарів (на фото — Redmond RHB-2961: блендер, подрібнювач і міксер)

Час безперервної роботи

Одна з досить важливих характеристик, про яку часто забувають — це допустимий час безперервної роботи блендера. Як правило, його нескладно знайти в інструкції до приладу (на коробці таку інформацію зазвичай не друкують).

Від заявленого виробником часу безперервної роботи залежить, як довго ви зможете користуватися блендером до того моменту, як йому буде потрібно відпочинок (а можливо — він і зовсім відключиться через перегрів).

Зрозуміло, що цей параметр більш ніж красномовно говорить про справжніх (а не зазначених в рекламному буклеті) здібностях блендера, а отже — має сенс звернути на нього пильну увагу.

Три хвилини безперервної роботи вважається середнім результатом, п'ять — хорошим (відзначимо, що в реальному житті навряд чи буде потрібно подрібнювати щось більше п'яти хвилин поспіль).

Наявність акумулятора

Деякі заглибні блендери оснащуються акумулятором для автономної роботи. Така функція дозволяє користуватися блендером там, куди не може дотягнутися електропровід. Розплатою за таку можливість буде збільшення ваги приладу, невеликий час автономної роботи і, як правило, низька потужність. У більшості випадків користувачі не думаю, цю функцію корисною, а отже — ви повинні добре розуміти, навіщо і для чого вам потрібен блендер з акумулятором.

Рівень шуму

Вибирати блендер виходячи з того, наскільки голосно він шумить — досить дивна ідея. Зрештою, всі ми знаємо, що безшумних блендерів не буває, та й працює блендер в будинку, як правило, не так довго — можна і потерпіти. У більшості випадків ми б не рекомендували звертати підвищену увагу на рівень шуму: краще придбати більш гучний блендер, відповідний за своїми характеристиками, ніж більш тихий, але не справляється зі своєю роботою.

єдиний виняток — покупка блендера для вузькоспеціалізованих завдань, які потребують підвищеної потужності. Якщо ви точно впевнені, що не збираєтеся навантажувати блендер нічим складніше збитих яєць або молочної пінки — то можна звернути увагу на менш потужні (і, як наслідок — тихіші) моделі.

Так чи інакше, вказувати рівень шуму приладу в інструкції — це правило хорошого тону, яким пристойні бренди зазвичай не нехтують. А значить, ще на стадії покупки ви зможете дізнатися, до якого шуму вам потрібно бути готовим.

Зручність використання і простота очищення

Зручність при використанні погружного блендера залежить відразу від декількох факторів. Це і вага корпусу приладу, і матеріал зони захоплення (рука не повинна ковзати) і вдале розташування органів управління ... Вибираючи блендер, найкраще відправитися в магазин, що дозволяє потримати його в руках і спробувати в роботі. Таким чином можна зрозуміти, наскільки комфортним виявиться та чи інша модель особисто для вас.

Покриття софт-тач, як у Kitfort KT-1322, не тільки приємно на дотик, але і забезпечить надійне захоплення блендера в руках

Розібратися з простотою очищення буде не так просто: не завжди вдасться передбачити, наскільки зручно буде відмивати численні аксесуари від забруднень, і чи не виявиться в них важкодоступних місць, звідки залишки продуктів доведеться витягувати підручними засобами типу щіток і зубочисток. А ось в тому, «дружать» Чи аксесуари з посудомийній машиною, розібратися буде досить легко: таку інформацію можна знайти в інструкції до кожного без винятку блендеру.

Висновки

Приступаючи до вибору погружного блендера, потрібно визначитися з рядом досить очевидних параметрів, від яких залежить, наскільки вдалою стане ваша покупка.

  • Від потужності блендера залежить не тільки швидкість його роботи, але і те, наскільки добре він впорається з подрібненням складних в обробці продуктів. Чим більше потужність — тим більш універсальним буде ваш блендер.
  • Традиційно вважається, що блендери з металевим корпусом виявляться більш надійними і довговічними. Частка правди в цих словах є, однак досвід показує, що блендери, виконані в пластиковому корпусі, часто бувають нітрохи не гірше. Особливо якщо вони випущені під брендом з хорошою репутацією.
  • Наявність додаткових аксесуарів може істотно розширити функціональність блендера, перетворивши його в мініатюрний кухонний комбайн. Необхідний мінімум, втім, залишається тим же: насадка для подрібнення і віночок для збивання.
  • Від допустимого часу безперервної роботи залежить, як часто блендеру доведеться відпочивати. Якщо ви збираєтеся активно використовувати прилад, краще, щоб цей параметр виявився вище.
  • Простота в догляді — важливий параметр, від якого залежить, скільки часу ви будете витрачати на очистку блендера і аксесуарів після використання. На щастя, тут складнощів виникнути не повинно: заглибні блендери не дуже сильно відрізняються в тому, що стосується правил догляду за приладом.